fbpx

5 tips voor een beter wifi netwerk

Dat we steeds meer afhankelijk zijn van internet realiseer je pas als je even geen internet hebt. Deze afhankelijkheid zal de komende jaren alleen maar toenemen. Nou kun je natuurlijk gebruikmaken van het snelle 4G, maar vanwege het vele streamen van video en muziek kan dat helaas een dure aangelegenheid zijn. Een goed wifi netwerk is dus belangrijk. Hoe je voor een betrouwbaar wifi netwerk zorgt lees je hieronder.

Tip 1: Plaats wifi op een centrale plek
wifi staat voor Wireless Fidelity en bestaat inmiddels alweer meer dan 20 jaar. Nadeel van dit feitelijk verouderde protocol is het beperkte bereik. Dat is in een open ruimte slechts 50 meter. In een huis met muren is dat vaak slechts 20 meter. Dus als je groot woont of je hebt een nieuwbouw huis met dikke betonnen muren, dan is er vaak werk aan de winkel nodig om toch goed draadloos te kunnen streamen, skypen en Facetimen. Denk daarom goed na waar je de zender plaatst. Zet de zender niet in een uithoek van het gebouw. Plaats hem centraal en het liefst zo hoog mogelijk. Is de meterkast een goede plek? Nee meestal niet, als je bijvoorbeeld in de woonkamer gebruikmaakt van wifi is het slimmer om de router daar te plaatsen.

Tip 2: File op het netwerk voorkomen
Omdat wifi het standaard protocol is voor draadloos internet vind je wifi netwerken tegenwoordig letterlijk op iedere hoek van de straat. Dat klinkt fijn maar is tegelijkertijd ook een bedreiging. Omdat er op sommige plekken zoveel netwerken aanwezig zijn ontstaat er ‘ruis’. Netwerken verdrukken elkaar. Dat blijkt ook uit dit onderzoek. Boodschappen komen simpelweg niet meer aan. Vergelijk het met een druk cafe waar iedereen door elkaar praat. Hier zul je elkaar ook minder goed verstaan. Resultaat is dus een traagwerkend netwerk. Maar hoe los je dit op?

Er zijn twee wifi banden: 2,4 GHz en 5 GHz. De meeste mensen maken gebruik van het oudere 2,4 Ghz netwerk. Omdat vrijwel iedereen hier gebruik van maakt is het druk en heb je dus sneller last van andere netwerken. Schakel daarom over op het ‘nieuwere’ 5Ghz netwerk. Je zult merken dat je dan minder last hebt van buren met storende wifi netwerken. Helaas kleven er niet alleen maar voordelen aan het 5Ghz netwerk. Omdat het een hogere frequentie heeft is de reikwijdte minder ver. 5Ghz is dus alleen handig als je een relatief kleine ruimte hebt.

Tip 3: Verander het wifi kanaal
wifi werkt met kanalen. De 2,4 GHz band heeft 1 tot en met 13 kanalen. En de 5 Ghz band heeft 4 kanalen 36, 40, 44 en 48. Elk Wifi netwerk gebruikt zo’n kanaal. Het is dus belangrijk om op een ‘leeg’ kanaal te zitten. Zit je op hetzelfde kanaal als je buurman dan ben je letterlijk tegen elkaar in aan het schreeuwen. Het resultaat is: traag werkend internet.

Met het computer programma InSSIDer maak je inzichtelijk wie er op welk kanaal zit. Je kunt het kanaal van je wifi netwerk aanpassen in je router. Zet de kanaal instelling niet op ‘automatisch’ maar pas het handmatig aan.

Schermafbeelding 2015-06-22 om 12.55.01

Met het computer programma INSSIDER kun je inzichtelijk krijgen welke stoorzenders er allemaal in je omgeving actief zijn.

Tip 4: Gebruik geen repeaters
Wil je het bereik van je Wifi netwerk vergroten? Dan klinkt een repeater als het ideale middel. Een repeater herhaalt en versterkt het signaal. Hij moet worden geplaatst op een plek waar het signaal nog goed is. In de praktijk is een repeater helaas niet de oplossing waar velen naar op zoek zijn. De snelheid van je netwerk neemt namelijk met de helft af. Vergelijk het met een situatie waarbij je een boodschap in iemands oor fluistert en diegene vertelt het vervolgens weer door. Het duurt langer en bovendien komt een boodschap vaak niet correct aan.
De oplossing is om extra wifi accesspoints te gebruiken en deze bedraad(!) aan te sluiten. Gebruik altijd apparaten van hetzelfde merk als je andere accesspoints/router. Op die manier blijf je compatible en werkt het optimaal.
Heb je geen zin om kabels door je huis te trekken? Gebruik dan een Powerline. Hierbij gaat het internet signaal door het stopcontact. Deze techniek is alleen aan te raden als je in een nieuwbouwhuis woont waarbij het stroomnetwerk solide is gebouwd.

Tip 5: Hoe oud is jouw router?
De meest recente wifi standaarden zijn 802.11N en de nieuwste 802.11AC. Heeft jouw router dit niet? Dan wordt het tijd voor een nieuwe router. Met name de AC routers zijn aanzienlijk sneller. Al moet er wel bij gezegd worden dat ook de apparaten in jouw netwerk (computers, telefoon etc.) AC moeten ondersteunen. Alleen dan merk je een snelheidswinst.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.