fbpx

Vloggen doe je zo! 6 tips voor een succesvolle vlog.

Vloggen is hotter dan ooit. Het is tegenwoordig niet meer aan BN’ers voorbehouden om een real life soap te maken. Want ook jij kan dat. Hieronder vind je de 7 tips voor het maken van een geweldige vlog.

Tip 1. Maak unieke content

Je hebt de uitspraak waarschijnlijk al vaker gehoord: content is king. Het begint dus met een goed verhaal. Je ziet dat de meest populaire vloggers op Youtube allemaal een eigen stijl hebben en dus unieke content. Probeer dit zelf ook te maken. Blijf altijd jezelf en ga dus niet de vlog van Casey Neistat of Enzo Knol te kopiëren. Wees uniek.

Tip 2. Blijf volhouden

Tja hoe begin je een vlog? De eerste keer zul je slechts een paar kijkers krijgen. Geef niet op. De aanhouder wint. Als je een patroon ontwikkeld en bijvoorbeeld iedere dinsdag en donderdag om 16:00 je nieuwe blog online zet dan gaan je volgers uitkijken naar je nieuwe vlog.

Tip 3. Doe het niet voor het geld

Geld verdienen met YouTube lijkt makkelijk maar is toch moeilijker dan je denkt. Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 1 euro per 1000 views ontvangt. Je kunt dus uitrekenen dat je behoorlijk veel views moet hebben wil je hier een goede boterham aan verdienen. Natuurlijk zijn er nog veel andere mogelijkheden om geld te verdienen met je vlog. Populaire vloggers worden gesponsord en krijgen geld om producten te promoten in hun video’s. Ook maken ze soms gebruik van affiliates. Er wordt dan een link geplaatst onderin de video die verwijst naar dat product. Als het product wordt verkocht krijgt de vlogger een commissie.

Tip 4. Maak unieke shots met een Wow effect

Wat je meemaakt moet je natuurlijk goed vastleggen. Daarom zie je dat vloggers veel moeite doen om unieke beelden te creëren die voor een wow-effect zorgen bij jou. Hoe creëer je deze beelden? Nou bijvoorbeeld met een drone. Gelukkig zijn deze tegenwoordig kleiner dan ooit (DJI Spark of DJI Mavic Pro) en kun je van bijvoorbeeld een wandeling die op het eerste gezicht heel saai lijkt al te gekke beelden maken.

Tip 5. Zorg voor goed beeld en geluid

Natuurlijk is het belangrijk dat je vlog goed beeld en geluid heeft. Kijkers op youtube zijn verwend door de vele goede beelden die er zijn. De lat ligt dus hoog. Als je naar een goede vlog camera opzoek bent kies er dan een die ingebouwde beeldstabilisatie heeft. Niets is vermoeiender dan naar een vlog kijken waarvan het beeld continu trilt. Een van de meest gebruikte camera’s van dit moment zijn de Sony RX100 mark V en de Canon G7X mark II. Beide hebben beeldstabilisatie en een opklapbaar scherm zodat je jezelf goed kunt zijn tijdens het fllmen.
Natuurlijk is het ook belangrijk dat je video’s goed geluid hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat ook als je buiten in de wind staat, je goed verstaanbaar bent zonder continu windgeruis te horen. Het is daarom een aanrader om je camera te voorzien van een kleine plopkap. Dit kleine kapje is per camera te verkrijgen en plaats je over de microfoon. Hierdoor komt de wind niet direct in de microfoon. De Ryocote wind jammer kost slechts 15 euro maar kan je achteraf een hoop stress besparen.

Een van de best verkochte blog camera’s van dit moment


wind jammer op je camera
Het ziet er misschien raar uit maar als je veel buiten filmt dan kan het bij veel wind ervoor zorgen dat je perfect verstaanbaar blijft.

Tip 6. Zorg voor een montage waarbij je kijkers boeit

Als je de beelden eenmaal hebt opgenomen begint natuurlijk de montage. Ook dit is een belangrijk creatief proces waarbij de kijker geboeid moet blijven. Zorg dus niet voor te lange passages. Maak snelle wisselingen van beelden en zorg voor goede muziek. De meest gebruikte montagepakketten zijn Adobe premiere Pro of als je een Apple computer hebt Final Cut Pro X. Beide hebben voor en nadelen. Wellicht wordt je in het begin overdonderd door de vele mogelijkheden. Na verloop van tijd kun je hier razendsnel mee monteren. Wil je een vliegende start maken? Dan kun je natuurlijk altijd de online cursus volgen voor Premiere Pro of Final Cut Pro X bij everlearn. Hierin leer je snel monteren inclusief kleurcorrectie.

Heb je opmerkingen of andere vlog tips wij horen het graag!

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Videoproductie in de praktijk

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Videoproductie in de praktijk