fbpx

Apple kondigt iOS 9 en Mac OS X El Capitan aan

[facebook-comments-script]Het blijft iets speciaals zo’n live Apple keynote uitzending. Al in 1997 zaten we met z’n allen rondom één computer waarop een 320 bij 240 pixels grote Quicktime video een vaak stotterend en soms blokkerig beeld weergaf. Maar oh wat was het spannend. We konden niet wachten op wat de charismatische Steve Jobs dit keer weer uit de hoge Apple hoed zou toveren?

Maandag was het weer eens zo ver. Apple gaf zijn welbekende keynote op het World Wide Developers Conference (WWDC). Tegenwoordig niet meer met een klein stotterend beeldje, maar met haarscherp beeld in HD-kwaliteit en goed geluid. Traditiegetrouw worden op het WWDC de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van iOS en Mac OS X getoond en natuurlijk zaten wij achter onze Mac met een bakje popcorn. En wat voor een digitaal lekkers werd ons allemaal voorgeschoteld. Nieuwe versies van iOS, Mac OS X en een muziekservice genaamd Apple Music.

Mac OS X El Capitan

De volgende versie van Mac OS X gaat El Capitan heten, vernoemd naar de bekendste berg in het Yosemite natuurpark. Dit lijkt niet echt een grote stap verwijderd van Yosemite, maar dat is ook de bedoeling. Apple kondigde namelijk aan dat deze update voornamelijk het verbeteren van OS X Yosemite zal zijn met de focus op betere experience, prestaties en bug-fixing. Zo is er flink gesleuteld onder de motorkap om jouw Mac zometeen sneller te laten draaien. Één onderdeel hiervan is Metal. Dit is een grafische verbetering die er voor zorgt dat software-ontwikkelaars nog makkelijker en sneller de grafische hardware kunnen aanspreken. Het zal volgens Apple zorgen voor tot wel 50% snellere grafische software. Een van de grootste ontwikkelaars die zich heeft toegelegd op het gebruik van Metal is Adobe met hun Creative Cloud software waaronder Photoshop en After Effects.

Mac OS X El Capitan

Komt er dan helemaal niets nieuws in El Capitan? Jazeker wel! Apple focust ook op een totale verbetering van de ‘experience’. Zo is er een nieuwe split-view mogelijkheid waarbij je gelijktijdig in twee applicaties kunt werken. Hierbij is het slepen van tekst, afbeeldingen en links van de een naar de ander applicatie een zeer welkome functie. Spotlight, de zoekfunctie van OS X, is ‘slimmer’ geworden. Het kan nu resultaten voor het weer, aandelenmarkt, internet, video’s en zelfs openbaar vervoertijden opzoeken. Dat laatste zal ook in maps verwerkt worden, maar vooralsnog alleen in Amerika en China. Verder zijn er heel veel verbeteringen in Mail, Notes, de Finder, Mission Control, Photos, Safari en nog veel meer.

iOS 9

iOS 9 is de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad. Ook hier focust Apple op een betere experience. Zo is er hard gewerkt aan het versnellen van het systeem. Updates van iOS zullen makkelijker en sneller installeren door deze kleiner te maken en efficienter te streamen. Ook de batterijduur zou flink verbeterd zijn met een Low Power Mode en andere slimme trucjes. Als de telefoon met het scherm naar beneden op tafel ligt zal het scherm niet aangaan bij bijvoorbeeld een berichtje. net zoals bij Mac OS X krijgt ook iOS 9 een verbetering in de grafische afdeling met de nieuwe versie van Metal. Door meer gebruik te maken van de grafische processor zullen scrollen, animaties en algehele prestaties een stuk beter worden. Ook games zullen hier de vruchten van plukken.

Verder zijn er verbeteringen aangebracht in de beveiliging, heeft Apple een makkelijke migratie van Android mogelijk gemaakt en zien we dezelfde split-view terug als op het Mac besturingssysteem. Dit laatste gaat gepaard met een verbeterde multi-tasking zodat je nu écht met twee apps tegelijkertijd kan werken. Het wordt eindelijk mogelijk om bijvoorbeeld van de ene app naar de andere app teksten en plaatjes te verslepen. We kunnen niet wachten om te zien welke creatieve mogelijkheden ontwikkelaars allemaal gaan bedenken voor split-view.

Migratie van Android naar iOS

De bij iOS meegeleverde apps krijgen ook allemaal veel nieuwe en verbeterde functies. Zo krijgt Maps toegang tot de tijden van het openbaar vervoer (voorlopig alleen in steden van USA en China). Passbook wordt omgetoverd in Wallet en krijgt er Apple Pay functies bij. Verder zijn er verbeteringen in Safari, Mail, Siri en Notes. News is een volledig nieuwe app dat werd geïntroduceerd tijdens de keynote. Deze app verzamelt het nieuws van veel tijdschriften, kranten en blogs in een mooi vormgegeven opmaak.

Apple Music

Als je de Apple geruchtenwebsites volgt zal je niet zijn ontgaan dat een nieuwe muziekservice werd verwacht. En die kwam er ook. De naam is Apple Music. Gezien het succes van Spotify kon Apple niet achterblijven. Wat als eerste opvalt is dat Apple niet heeft gekozen voor een gratis service zoals Spotify dat wel heeft. Wel biedt Apple de eerste drie maanden gratis aan wanneer je een abonnement aflsuit. Apple Music biedt hetzelfde type streaming service als Spotify, waar je voor $9.99 per maand toegang krijgt tot de volledige Apple muziekbibliotheek en het 24/7 online radiostation. Voor $14.99 laat je het hele gezin van Apple Music genieten. Maximaal 6 personen kunnen alle muziek streaming afspelen of liedjes downloaden naar hun iDevice. Met het downloaden kan je playlists samenstellen die je vervolgens zonder internetverbinding kan afspelen. Handig voor op vakantie.

Naast het afspelen van muziek kan je met Apple Music up-to-date blijven van de laatste ontwikkelingen rondom je favoriete artiest. Apple Music Connect is een onderdeel dat een kijkje geeft in het leven van de artiest. Zo zullen er backstage beelden zijn of krijg je bijvoorbeeld een kijkje in de opnames van een videoclip of hoe het schrijven van een liedje vordert. De artiest communiceert zo direct met zijn fans en jij als fan kan commentaar geven. Als je geluk hebt reageert de artiest direct op jouw berichtje. Spannend natuurlijk. Apple Music zal vanaf 30 juni beschikbaar zijn.

Apple Music Connect

everlearn trainingen

Het was weer een leuke keynote met veel mooie beloftes van Apple. Nu nog drie maanden geduld hebben tot we van al het moois ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken. everlearn zal er in ieder geval klaar voor zijn. Zo zullen wij onder andere een update hebben voor onze Mac OS X training. Meer informatie over de updates geven we in de komende maanden prijs.

Wil je ondertussen zelf de keynote bekijken? Dan kan dit op de website van Apple.

[facebook-comments]

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.