fbpx

Een goede voice-over opnemen doe je zo!

Een onderdeel van video dat vaak wordt onderbelicht is het geluid. Terwijl het geluid 50% van je film is en daarom zeer belangrijk. Een goede stem opname verheldert de boodschap. Hieronder lees je de belangrijkste tips voor de perfecte voice-over opname.

Tip 1. Het hebben van een goede stem
Een voice-over opnemen begint natuurlijk met het zoeken naar een goede stem. Goede articulatie is hierbij essentieel. Woorden moeten simpelweg correct worden uitgesproken en het liefst zonder accent. Gelukkig is een goede articulatie te leren. Hoe vaker je een voice-over inspreekt en jezelf weer hoort hoe beter je zult gaan articuleren.

Daarnaast is het stemgeluid belangrijk . Met een mooi stemgeluid ben je geboren. Dat is dus niet aan te leren. Maar wat is mooi? Dat is natuurlijk erg persoonlijk. Als er in een stem een bepaalde frequentie nadrukkelijk aanwezig is wordt dat als schel en onprettig ervaren. Een mooie stem heeft over het algemeen dus een frequentiegebied dat verdeeld is.

Als je overigens op zoek bent naar een goede voice-over kun je ook altijd kijken naar de app voices. Dit is de grootste Nederlandse stemdatabase.

Tip 2. Overdrijf tijdens het opnemen
Je zult merken dat zoals je in het dagelijks leven praat voor een voice-over niet heel spannend zal klinken. Daarom wordt er vaak overdreven gesproken. Hierdoor worden emoties versterkt en wordt de boodschap duidelijker. Amerikanen zijn hier over het algemeen erg goed in. Bioscooptrailers worden bijvoorbeeld overdreven ingesproken. Wellicht iets te veel van het goede voor ons als nuchtere Nederlanders. Maar geloof me, het werkt om te overdrijven. Een voice-over icoon was de legendarische Hal Douglas. Helaas is hij inmiddels overleden maar hij beheerstse de kunst van het overdrijven erg goed.

Tip 3. Wat is jouw houding tijdens het inspreken?
Het klinkt misschien gek maar het is hoorbaar als iemand staat, zit of ligt. Je raadt het al, je kunt uiteraard het beste gaan staan tijdens het opnemen van een voice-over. Je krijgt een grotere longinhoud en je klinkt actiever.

Tip 4. Een goede microfoon
Als je een mooie stem hebt en je praat ook nog eens accentloos dan ben je er helaas nog niet. Het moet ook nog worden opgenomen. Dat begint bij een goede microfoon. Je hebt grofweg twee soorten microfoons. Dynamische microfoons en condensator microfoons. De eerste variant wordt vaak op het podium gebruikt. De condensator microfoon is het meest geschikt voor stemopnames. Deze zijn namelijk veel gevoeliger en kunnen daardoor ieder detail perfect opnemen. Investeer in een goede microfoon. Een topmerk is het Duitse Neumann. Het instapmodel de TLM103 is een perfecte microfoon die je bij zeer veel professionele studios vindt. Het resultaat zal fantastisch zijn.

Tip 5. Hoe is je akoestiek?
Het is is je misschien wel eens opgevallen dat in een geluidsstudio de muren en het plafond zijn aangepast zodat de ruimte droog is. Dat betekent dat er bijna geen galm meer is zoals je dat bijvoorbeeld kent uit je badkamer. Hoe minder je de akoestiek hoort in de opname hoe beter de opname van een voice-over. In de nabewerking kun je dan achteraf nog eventueel een galm toevoegen mocht dat nodig zijn. Als je een opname hebt gemaakt in een ruimte waar een galm aanwezig is kun je deze nooit meer (mooi) weghalen. Je kunt zelf een goede akoestiek bereiken door gordijnen op te hangen of speciale akoestische panelen te kopen. Als je tijdelijk wilt improviseren kun je ook gebruik maken van een dekbed. Maak een tent van een dekbed en neem op onder je dekbed. Er zijn overigens ook speciale akoestische schermen verkrijgbaar waar je de microfoon in kun plaatsen. Deze elimineren ook de reflecties van het geluid. SE electronics is een bekende fabrikant die deze schermen maakt.

Tip 6. Compressie astublieft!
Zodra de opname is voltooid begint de audio nabewerking. Een veel gebruikt effect is een compressor. Deze zorgt ervoor dat de dynamiek onder controle blijft. Dat wil zeggen dat een compressor ervoor kan zorgen dat alles even hard klinkt. Dit trucje word ook toegepast op de radio. Dankzij een compressor wordt de verstaanbaarheid verbeterd. Iedere articulatie wordt duidelijker hoorbaar doordat alles even hard klinkt. Nadeel is echter dat eventuele achtergrond geluiden ook beter te horen zullen zijn. Dus ook een eventuele minieme galm in een ruimte (zie tip 4) zal dus veel duidelijker aanwezig zijn.

Tip 7. Niet te hard.
Om betere verstaanbaarheid te krijgen wordt er snel naar de volume knop gegrepen. Het resultaat is dat de audio te hard staat en daardoor clipt. Je zult zien dat de meters in het rood lopen en uiteindelijk zal er hoorbare (digitale) vervorming optreden. Hou je meters dus in de gaten bij het opnemen en afmixen. Ga nooit boven de 0 DB.

vermijd dat de meters in het rood lopen
vermijd dat de meters in het rood lopen


Er wordt vaak gebruik gemaakt van een limiter om er voor te zorgen dat het geluidsniveau niet boven een bepaalde waarde komt. Als je een voice-over aflevert naar de klant is het handig om een limiter te zetten op de master. Een limiter zorgt ervoor dat het geluidsniveau nooit boven een bepaalde waarde komt. Meestal is dat 0 DB. Als het niveau namelijk boven de 0 DB komt dan overstuurt het signaal en loopt in het rood als visuele indicator.

Om te zorgen dat het geluid niet in het 'rood loop' kun je gebruikmaken van een limiter.
Om te zorgen dat het geluid niet in het ‘rood loopt’ kun je gebruikmaken van een limiter.


Meer leren? Bekijk het pro audio trainingsaanbod met bijvoorbeeld onze online Logic Pro X training met meer dan 11 uur aan videolessen.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.