everlearn | hét platform voor online multimediacursussen › Forums › Final Cut Pro › Archivering dmv .sparsebundle
Tagged: fcpbundle, image, image bestand, NAS, sparsebundle
-
Archivering dmv .sparsebundle
Posted by jos on 20 september 2023 at 19:35Een vraag aan Rob Swart: je legt in hoofdstuk 22.4 uit hoe je een image bestand (.sparsebundle) kunt aanmaken van je library. Als je het archief bestand hebt aangemaakt sleep je kennelijk de library (ik neem aan dat je hiermee bedoelt het .fcpbundle bestand) naar het archiefbestand. Wat mij verwart is dat je vervolgens het image bestand verwijdert. Ik dacht namelijk dat het .sparsebundle bestand het feitelijke image bestand is dat je vervolgens naar je NAS kunt uploaden?
Dank alvast voor de verdere toelichting.
everlearn reageerde 1 year, 6 maanden geleden 2 Leden · 7 Antwoorden -
7 Antwoorden
-
Dag Jos,
Klopt. Het image-bestand plaats je op je NAS. Doordat je de fcpbundle in een image-bestand plaatst, kunnen de vele bestanden in een fcpbundle niet beschadigd raken of op enige manier van structuur gewijzigd worden. Zo kun je altijd veilig de fcpbundle later weer gebruiken, mocht dat nodig zijn.
Hopelijk beantwoord dit je vraag.
Grt,
Rob
-
Dag Rob, sorry maar ik begrijp de uitleg nog steeds niet. Ik probeer heel precies te zijn in de uitleg van mijn verwarring. In les 22.4 (Tips voor het archiveren) zeg je op 7.41 min dat een archief is aangemaakt dat de naam heeft die je hebt opgegeven (je verwijst daarbij naar het bestandje op het bureaublad ‘Naamloos’). Kennelijk dubbelklik je op het bestand ‘Naamloos’ dat vervolgens opent als een apart venster (7.50 min). Vervolgens zeg je dat je mijn library kan slepen naar het venster (8 min) . Op 8.12 min zeg je dat als het kopiëren van mijn library naar het image is voltooid, dan selecteer je het image bestand (‘Naamloos’) dat je vervolgens verwijdert. Op 8.18 min zeg je dat je de sparsebundle kunt uploaden naar de NAS.
Mijn verwarring bestaat hierin, dat ik dacht dat je het imagebestand (ik neem aan het .dmg bestand) naar de NAS moest uploaden. Maar als het imagebestand wordt verwijderd, wat is dan het doel van het slepen van de library (de sparsebundle) naar het imagebestand? De sparsebundle was al aangemaakt en die sparsebundle zeg je, kun je dan uploaden naar de NAS.
Hopelijk heb ik mijn verwarring begrijpelijk kunnen verwoorden.
Alvast dank voor je verdere toelichting.
NB. ik benadruk dat ik ontzettend veel heb geleerd van je cursus. Dank daarvoor!
-
Dag Jos,
Het sparsebundle bestand is wat ze een image (of generaliserend een dmg) noemen. De Naamloos volume op het bureaublad IS het sparsebundle imagebestand, maar dan geopend (wat ook wel mounted wordt genoemd).
Als analogie kun je het sparsebundle imagebestand zien als een externe harddisk of ssd die je aansluit op je Mac. Deze worden na het aansluiten ook getoond op je bureaublad (mits dit staat ingesteld in de Finder voorkeuren). Het sparsebundle imagebestand is dus een virtuele externe schijf, welke geopend als Naamloos op het bureaublad tevoorschijn komt. Geopende imagebestanden zijn grijs omdat ze virtueel zijn. Het imagebestand is dus een virtuele harddisk. Een echte externe harddisk of ssd komt standaard als een geel icoontje op je bureaublad.
Zoals ik aangeef in de cursus, kopieer je een fcp Library naar de virtuele schijf Naamloos. Daarna sluit of unmount je Naamloos (oftewel je sluit het imagebestand af). Ik was een beetje lui en had in de cursus eigenlijk ook echt de fcp library naar Naamloos moeten kopiëren, maar dat zou even geduurd hebben omdat deze best groot is. Ook had ik in Schijfhulpprogramma Naamloos eigenlijk in een goede naam moeten veranderen. Wellicht zou het dan nog iets duidelijker zijn geweest.
Zodra de virtuele schijf oftewel het imagebestand gesloten is, kun je deze naar je NAS of server kopiëren. Zo blijft jouw fcp library onaangetast. Dit hele proces en het beschermen van je fcp library, kan je natuurlijk ook doen door de fcp library te comprimeren in een zip-bestand. Alleen kun je vanuit een zip-bestand de library niet openen. Je moet dan altijd eerst het zip-bestand ‘uitpakken’.
Hopelijk geeft deze uitleg wat meer duidelijkheid.
-
Je uitleg is helder, maar wat ik niet begrijp is dat als ik de sparsebundle imagebestand naar de NAS upload, deze in de NAS folder slechts een grootte heeft van 45Kb (?), terwijl het bestand op mijn iMac een omvang heeft van 22Mb?
-
Dag Jos,
Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat je niet hebt aangegeven dat media in de FCP Library (.fcpbundle bestand) moet worden opgeslagen. Dan blijft de media extern staan en heb je dus een klein fcpbundle bestand zonder media wat je naar je sparsebundle imagebestand kopieert.
Als je de desbetreffende Library in de Browser van FCP selecteert, kun je in de Inspector aangeven waar de media moet worden opgeslagen. Na deze instelling te hebben aangepast, dien je nogmaals te consolideren zodat de media in de Library wordt geplaatst. Als je een goed bruikbaar archief wilt opslaan, adviseer ik om zowel de media als de Motion content in de Library op te slaan.
Het verschil tussen managed en externe media wordt uitgelegd in hoofdstuk 2.2 Managed versus externe media van de cursus Videomontage met Final Cut Pro. Het veranderen van waar je media wordt geplaatst, bepaal je bij het importeren van de media (zie hoofdstuk 6.3 Opties bij het importeren) of achteraf door de Library te consolideren met de juiste instellingen. Hoe je voor het consolideren de opslagplek van je media kunt wijizigen wordt uitgelegd in hoofdstuk 22.1 Voorbereiden van consolideren.
Twee andere mogelijkheden die het verschil in bestandsgrootte kunnen verklaren zijn de block-grootte van je opslagmedium. Dat is een technische verhaal, maar het komt neer op de indeling van de schijf. Grotere harddisks hebben grotere blocks als minimale opslaggrootte. Als een klein bestand kleiner is dan de blockgrootte, neemt deze ogenschijnlijk meer ruimte in, namelijk minimaal de grootte van een block. Een opslagmedium met kleinere blocks neemt voor kleine bestandjes minder ruimte in. Daar wordt dus minder overhead gebruikt op je opslag. Dit merk je alleen bij hele kleine bestanden. Ongeacht dit verhaal is zelfs 22MB heel erg klein voor een .fcpbundle bestand met video. Dus ik denk nog steeds dat je geen media in je Library hebt of alleen enkele kleine afbeeldingen en geen video.
Een andere reden voor het verschil in bestandsgrootte, die ik kan bedenken, kan zijn dat je een imagebestand met compressie hebt aangemaakt.
Test altijd je Library (.fcpbundle) na het kopiëren naar een imagebestand, voordat je het origineel weggooit. Dit doe je door simpelweg de Library te openen vanaf het imagebestand. Check vooral of alle tijdlijnen goed afspelen en of er geen media mist (de bekende rode waarschuwingsbeelden).
-
Graag gedaan Jos!
Het concept van Managed en External Media in FCP moet altijd even goed duidelijk zijn in dit soort situaties. Ik denk dat met deze kennis alles op z’n plaats valt voor je.
Veel leerplezier gewenst verder.
-
-
Log in to reply.