fbpx

everlearn | hét platform voor online multimediacursussen Forums Final Cut Pro Draw maskers mee laten animeren met trackers

 • everlearn

  Administrator
  17 mei 2024 at 12:59

  Dag Adri,

  Een Draw Mask animeren in Final Cut Pro is inderdaad lastig. Standaard is daar geen optie voor in Final Cut Pro en krijg je het alleen voor elkaar met een omweg.

  De workflow van de omweg is als volgt:

  1. Plaats een Custom Generator boven de laag waarvan je iets wilt uitknippen met het Draw Mask effect en wat je wil gaan tracken. Een Custom Generator vind je het snelst door in de Titles and Generators Browser te zoeken op Custom.
  2. Vervolgens sleep je het Draw Mask effect vanuit het Effect-venster op de Custom Generator clip in de tijdlijn.
  3. Zet de Custom Generator laag tijdelijk uit met de sneltoets V
  4. Selecteer nu het Draw Mask effect in de Inspector en teken jouw masker rondom het object dat je wilt tracken.
  5. Gebruik nu de Transform Tool in de Viewer (shift+T) en klik op Tracker (Midden bovenaan in de Viewer).
  6. Plaats de tracker op de juiste plek van het object dat je wilt tracken en uitknippen met het Draw Mask effect en druk op Analyze (linksboven in het View-venster). Eventueel dien je vooruit én achteruit te tracken met de pijltjes.
  7. Zet nu eerst de Custom Generator laag weer aan met de V sneltoets en controleer of het (nu nog zwarte) masker correct het object volgt. Zodra het tracken goed is gelukt, kun je de Tracker sluiten door op het Done knopje te klikken rechtsboven in de Viewer. Als het tracken een rommeltje is geworden kun je deze altijd herstellen met de Reset knop rechtsbovenaan in de Viewer en het tracken opnieuw doen.
  8. Om nu het zwarte masker netjes het object dat je hebt uitgesneden te laten tonen, selecteer je de Custom Generator laag en selecteer je in de Inspector onder Blend Mode de optie Stencil Alpha. Dit zorgt ervoor dat het masker netjes het object uitsnijdt.
  9. Als je nog andere lagen in de achtergrond hebt liggen of wilt plaatsen, dan zal je opvallen dat het masker die achtergrondlaag ook uitsnijdt. Dit kun je verhelpen door de laag van de Custom Generator samen met de laag van het object dat je uitsnijdt, in een Compound Clip te zetten (beide selecteren en dan de sneltoets alt + G). De laag of lagen die als achtergrond dienen, worden nu weer zichtbaar.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen Adri.

  Succes!

  Groet,

  everlearn

Log in to reply.

ZOMERKORTING | 20% korting op alle cursussen en bundels!