fbpx
 • Echo op audio

  Posted by ingrid on 28 januari 2024 at 09:34

  Ik ben bezig met het editen van een video, waarbij ik te maken heb met meerdere audiosporen.

  Nu zijn er twee sporen die een echo geven op elkaar. Dus als ik de video afspeel hoor ik een echo en dat gaat over twee audiosporen.

  In de bijgevoegde afbeelding heb ik deze twee sporen met een pijl aangegeven. Voor wat ik nu zie is dat het lijkt te zitten in het eerste stuk van het paarse audiospoor. Zie het omcirkelde in de afbeelding. Hier loopt de audio boven in het spoor en even later loopt de audio onder in het spoor door. Wanneer de audio onder in het spoor doorloopt lijkt het vooralsnog goed te gaan.

  Dit is één opname, achter elkaar opgenomen.

  Ik zie vaker dat de ene keer de audio boven in het spoor zit en de de andere keer onder in het spoor…. Geen idee hoe dit werkt/kan…

  Heeft iemand misschien een idee hoe ik dit kan oplossen? Hoe ik die echo uit mijn edit krijg?

  Alvast bedankt.

  everlearn reageerde 5 maanden, 2 weken geleden 2 Leden · 3 Antwoorden
 • 3 Antwoorden
 • everlearn

  Administrator
  29 januari 2024 at 11:59

  Dag Ingrid,

  Kun je wat meer informatie geven?

  Aan de audio waveforms is het voor ons heel lastig te zien wat de audio is en wat de echo is. Kun je wat duidelijker vertellen wat je hebt opgenomen (stemmen, muziek), dus wat elke kleur audiospoor inhoudt? Kun je ook aangeven hoe je hebt opgenomen en met wat voor apparaat het is opgenomen (rechtstreeks de camera in of met een externe recorder) en van welke opname je een echo hoort?

  Begrijpen we het goed dat je het paarse spoor met een vertraging ook hoort in het blauwe spoor?

  Als we naar het paarse spoor kijken, dan ziet dit eruit als een stereo spoor waarbij de opname halverwege van links naar rechts gaat. Hoe dit tijdens de opname heeft kunnen gebeuren kan aan zo ontzettend veel zaken liggen.

  Met het M knopje aan het begin van een spoor, kun je individuele sporen aan en uit zetten (Mute). Zo kun je achterhalen wat waar zit. Dat iets halverwege een opname naar een ander spoor springt is inderdaad heel vreemd. Maar om daar een zinnig antwoord op te kunnen geven, moeten we echt weten hoe en met wat je hebt opgenomen.

  Is dit bijvoorbeeld via een mengtafel opgenomen of direct een camera of externe recorder in? Heb je microfoons gebruikt of komt de audio uit apparaten (instrumenten of ander media)? Zijn alle opnames die we zien gelijktijdig en met hetzelfde apparaat gemaakt? Heb je meerdere microfoons gelijktijdig opgenomen die op enige afstand van elkaar stonden, zodat er overspraak kan zijn geweest? Bijvoorbeeld microfoon 1 (paars spoor) neemt de stem van persoon A op, maar als microfoon 2 voor persoon B (blauw spoor) gelijktijdig opnam, dan kan de stem van persoon A ook binnen zijn gekomen in de microfoon van persoon B. Afhankelijk van de afstand tussen de microfoons, kun je dit ervaren als een kleine echo.

  Maar zoals gezegd, zonder wat meer informatie over de situatie is het voor ons erg lastig om hierop te antwoorden.

  De echo kun je er natuurlijk uithalen door het blauwe spoor simpelweg uit te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld met volume automation. Maar als paars en blauw ieder unieke audio bevat waar je gelijktijdig naar moet luisteren (bijvoorbeeld gesprek tussen twee personen) en de echo van spoor paars is opgenomen door de stem van spoor blauw heen, dan wordt het erg lastig om het eruit te halen.

  • ingrid

   Member
   29 januari 2024 at 13:18

   Ja, natuurlijk wil ik meer informatie geven, geen probleem.

   De verschillende kleuren, zijn verschillende personen. Dit zijn verschillende audiosporen van pratende mensen.

   De sporen die je ziet in mijn afbeelding zijn audiosporen, elk spoor is een ander persoon. Tijdens dit stukje in de edit wil ik twee sporen horen. Het paarse spoor (waar de witte pijl voor staat en het blauwe spoor, waar de witte pijl voor staat)

   Dit is audio opgenomen met een microon van Rode en ik gebruik in deze edit de audio uit het interne geheugen van deze apparatuur.

   Ik laat het paarse spoor en het blauwe spoor afspelen.

   Dit is een gesprek tussen twee personen.

   Dit was één gesprek, achter elkaar opgenomen, dus ik snap zelf ook niet zo goed waarom de stereo van het paarse spoor van kant wisselt.

   Ik weet inderdaad dat je met M kunt muten.

   Ik voeg een aangepaste afbeelding toe aan deze uitleg.
   Op deze afbeelding heb ik met geel een rechthoek gearceerd.
   Binnen deze rechthoek gaat het niet goed met de audio. Hier hoor ik een soort echo. Je hoort dat er twee sporen lopen. De audio van het paarse spoor en de audio van het blauwe spoor met hierop een echo, een dubbel geluid.

   Ik heb er ook aangedacht dat er inderdaad sprake kan zijn van overspraak.

   Is er eventueel een manier om hier iets mee te doen? Beter te maken?

   Als ik een spoor uitschakel mis ik een stuk van het gesprek, is degene van wie ik de audio uitschakel niet goed verstaanbaar. Dat is dus helaas geen optie.

 • everlearn

  Administrator
  29 januari 2024 at 14:34

  Dankjewel voor de extra info Ingrid.

  Dit kan dan inderdaad overspraak zijn of een probleem met de kanaalinstellingen van de Røde microfoons. Is de kopie van de ‘paarse’ stem die je hoort in het blauwe kanaal zachter dan de stem van het blauwe kanaal? Dan is het waarschijnlijk overspraak. Je hoort dan waarschijnlijk ook meer ambience (ruimtelijk effect) van de paarse stem in het blauwe kanaal. Als de ‘overspraak’ van stem paars net zo luid is als de blauwe stem in het blauwe spoor en je hoort niet duidelijk een meer ruimtelijk effect van de paarse stem binnen het blauwe spoor, dan is het hoogstwaarschijnlijk een verkeerde kanaalinstelling op de Røde mics geweest of gewoon een fout van de microfoons. gezien ook de verspringing van de audio van links naar rechts, zou het dus ook gewoon een fout van de mic kunnen zijn.

  Je kunt meerdere dingen proberen om de opname te ‘redden’. Je kunt een van de twee sporen verschuiven zodat de stem synchroon is met de overspraak van de paarse stem in het blauwe spoor. Je kan dan weliswaar wat phasing horen vanwege een lichte faseverschuiving, maar dat is minder erg dan een echo. Als je de sporen ver genoeg inzoomt, dan moet je ze redelijk synchroon kunnen leggen zonder dat je erge phasing hoort. Ook kun je een niveauverschil ervaren zodra de overspraak van de paarse stem weg is halverwege de opname. Dit kun je echter fixen met volume automation.

  Je kunt ook met het Essential Sound Panel proberen of de Noise Reduction functie de paarse stem weg kan halen uit de blauwe stem. Het is ook de moeite waard om het Dereverb effect binnen Premiere Pro te proberen op het blauwe spoor. Misschien dat die de overspraak kan weghalen.

  Andere opties zijn om wat ai noise reduction effecten te testen. Denk bijvoorbeeld aan DXRevive (VST effect plugin) van Accentize, Hush van Hush Audio App of Descript (deze laatste heeft letterlijk een mic bleed detectie en removal functie). Deze plugins/apps kunnen allerlei problemen met stemmen fixen. Het zal nooit zo mooi zijn als een goed opgenomen stem, maar wellicht kun je er je opname mee redden. Zorg dat je het blauwe audiospoor wel opknipt in het gedeelte met overspraak en zonder overspraak. Het is natuurlijk niet nodig om zo’n effect te gebruiken op goede audio waar geen overspraak in zit. Van zowel DXRevive als van Hush kun je een demo downloaden. Van Descript bestaat een gratis versie, maar ik weet niet of daar ook de mic bleed detectie in zit of dat dit alleen in de betaalde versie zit. Als je happy bent met het resultaat van één van de applicaties, dan kun je altijd nog overstappen tot aanschaf.

  TIP: Zorg dat je op lokatie altijd vóór de daadwerkelijke opname eerst een proefopname doet. Luister deze even goed af om te horen of er niets vreemd is. Luister ook altijd mee met een hoofdtelefoon tijdens de opname. Zo kun je eventuele problemen direct horen en daar actie op ondernemen.

  Hopelijk heb je hier wat aan.

Log in to reply.

ZOMERKORTING | 20% korting op alle cursussen en bundels!