fbpx
 • everlearn

  Administrator
  20 november 2023 at 21:06

  Dag Emile,

  Haperende playback komt meestal voor wanneer je computer de montage niet real-time kan afspelen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld veel effecten gebruikt of wanneer de codec van het bronmateriaal te ‘zwaar’ is om af te spelen. Denk bijvoorbeeld aan RAW bronmateriaal.

  Je kunt meerdere dingen doen om dit te fixen. Je kunt de media optimaliseren en gebruik maken van de render-cache of je kunt proxies gebruiken.

  Hoe je de media optimaliseert en de render cache instelt, wordt uitgelegd in hoofdstuk 4.30 Cache instellingen van de cursus Starten met Davinci Resolve. Nadat je de cache hebt ingesteld kun je alle clips selecteren en met rechts erop klikken en dan de media optimaliseren met de functie Generate Optimized Media.

  Hoofdstuk 4.6 Proxy workflows van de cursus Kleurcorrectie met Davinci Resolve, legt uit hoe je proxies kunt maken voor ‘zware’ media. Proxies zijn lagere resolutie en kwaliteit clips die tijdelijk de plaats innemen van het zware bronmateriaal. Tijdens het monteren gebruik je dan proxies en zodra je klaar bent om te exporteren schakel je weer terug naar het originele hoge kwaliteit bronmateriaal. Dit is de worflow die je zelf al een beetje aangeeft in je vraag.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen.

  • EMILE

   Member
   21 november 2023 at 14:41

   Dankjewel voor het uitgebreide antwoord.

   Dan nog even wat anders. Ik heb nieuw beeldmateriaal ingevoerd, alles prima. Beetje monteren en even pauze genomen. Ik kom terug en alle nieuwe ingeladen media offline. Alles een voor een moeten re-linken. Misschien komt dit ook later in de cursus aan bod, maar kan dit sneller en hoe komt het dat het ineens moet?

   • everlearn

    Administrator
    21 november 2023 at 23:00

    Dag Emile,

    Het klinkt alsof jouw media op een externe ssd of harddisk staat en dat deze terwijl je weg was op de een of andere manier unmounted is geraakt. Wellicht komt dit doordat de computer in slaap is gevallen tussendoor. Ik weet niet of je op een Mac of PC werkt, maar kan het anders zijn dat de media misschien op een cloud shared medium stond en dat die offline is geraakt?

    Kan het anders zijn, wanneer je een PC gebruikt, dat je het zip-bestand met lesmateriaal niet hebt uitgepakt, maar het lesmateriaal vanuit het zip-bestand hebt geopend? Wellicht dat dit tijdens jouw afwezigheid mis is gegaan doordat het zip-bestand is afgesloten omdat je PC in slaap is gevallen?

    Om duidelijker en gerichter te kunnen antwoorden, is het belangrijk om te weten welk besturingssysteem je gebruikt en waar je media opgeslagen staat, dus op wat voor medium.

    Overigens gaat het opnieuw linken van de media normaal gesproken heel snel in Resolve. Met de Relink knop linksboven in het venster kun je de media opnieuw aanwijzen. Meestal hoef je er maar één aan te wijzen en vindt Resolve automatisch de rest van de media. Het relinken van media wordt uitgelegd in Hoofdstuk 4.10 van de cursus Starten met Davinci Resolve.

    Hopelijk ben je hiermee geholpen.

 • EMILE

  Member
  23 november 2023 at 08:08

  Duidelijk. Dankjewel.👍

Log in to reply.