Dag Liven,
Voor de leesbaarheid herhaal ik jouw vragen en plaats ik mijn antwoorden eronder.
–––
Ik heb de cursus Photoshop grotendeels al gedaan. Wat ik echter (nog) niet begrepen heb is hoe je van een selectie de randen kan vervagen, zodat de overgang veel subtieler is. Ik zoek nu onder Selectie > Modify en dan > Border (groter maken) of Feather (600 pixels) voor een zachte rand. Dat werkt niet echt goed. Is er een betere en/of makkelijkere manier?
De aanpak ligt een beetje aan wat voor vorm je hebt en wat je wil bereiken. Het gebruik van de Feather (Doezelstraal) functie werkt alleen voordat een selectie gevuld wordt. Wanneer je achteraf een randverloop wil maken, dan kun je dit bijvoorbeeld doen met een masker en de volgende stappen: Selecteer alle pixels op de laag met CMND (Mac) of CTRL (PC) klik op de laag-thumbnail. Vervolgens kies je Select > Modify > Contract … en verklein je de selectie met 2 keer het aantal pixels van de feather die je wil toepassen. Dus bij een Feather van 10 pixels gebruik je een Contract van 20 pixels. Daarna ga je naar Select > Modify > Feather .. en maak je de feather. Daarna klik je op het kleine Add Layer Mask knopje onderaan het Layer paneel.
Dit is één methode. Je kunt ook de Select > Select and Mask … functie gebruiken. Hiermee heb je meer controle over het maken van de feather-selectie en kun je daarna een masker maken. Of je kunt bij niet al te complexe vrijstaande vormen een pad tekenen en deze als Vector Mask gebruiken. De Vector Mask kun je vervolgens van een feather voorzien. Voordeel van de laatste is dat je de vorm en de grootte van de feather achteraf nog makkelijk aan kunt passen. Meerdere mogelijkheden dus. Welke je kiest is afhankelijk van je materiaal.
Mijn tweede vraag gaat over het corrigeren van een klein stuk met de Penseel/Brush: op dezelfde manier als hoe je Burn/Dodge gebruikt. Dus met de penseel ga je over het stukje waar je iets wil veranderen (Hue/Saturation of iets anders) en dan kun je dat bewerken. Dat hoop ik althans dat dat kan.
Met behulp van de Brush Tool Modi kun je een hoop doen. Het is echter weer afhankelijk van wat je precies wil doen.
Ik wilde plaatselijk een beetje minder geel maken, maar dat lukte niet. Het stukje was niet te markeren, want daarvoor was het te vaag en de weg om Hue/Saturation (of een ander iets) via de penseel te veranderen ken ik nog niet.
Voor kleurverzadiging heb je de Sponge tool en voor donkerder of helderder maken heb je de Burn en Dodge tool. Dit kan ook met de Brush tool in combinatie met bijvoorbeeld de Color Dodge modus. Er zijn dus meerdere wegen naar Rome. Welke tool het beste is hangt helemaal van de situatie af.
In de cursus heb ik het andersom geleerd. Dus in plaats van het kleine stukje aan te geven, dek je het hele beeld af met zwart en dan met Brush > D > X, kun je een stukje van de filterlaag wegpoetsen en daarmee via de filter op een klein stukje minder geel creëren. Ik weet ook hoe je de penseel dan zacht kan maken voor het wegpoetsen.
Deze methode kan ook heel goed werken. De keuze van werkwijze is afhankelijk van je bronmateriaal en wat je wil bereiken.
Maar op deze manier is het lastig, want je moet dan alles afdekken en daarna dat kleine stukje terug markeren (met x ) om het te bewerken. Kan je ook een masker maken direct met de penseel en daarna aangeven wat je met dat gemarkeerde stukje wilt doen? Net zoals je dan doet met Burn/Dodge.
Wat je bijvoorbeeld kan doen is een laag bovenop de laag leggen die je gedeeltelijk wil aanpassen. Op de nieuwe laag kun je dan met het penseel het stukje dat je wil aanpassen intekenen en dan kun je met de laagmodi bepalen wat het getekende gedeelte doet met de laag die eronder ligt. Maar ik kan moeilijk inschatten of dat de juiste werkwijze is zonder het bronmateriaal voor ogen te hebben en te weten wat je exact voor elkaar wil krijgen.
Dan nog een vraag: met het gebruik van Smart Filter kan ik Burn/Dodge en Clone Stamp niet gebruiken. Ik moet dan eerst naar een Rasterized image: “This smart object must be rasterized before proceeding”. Als je dat doet is het Smart Filter weer weg. Dat begrijp ik ook niet. Doe ik het verkeerd dan?
Een Smart Filter is in principe een normale filter maar dan op een Smart Object Layer. Dit zorgt ervoor dat de filterbewerking niet destructief is en je deze eindeloos kunt aanpassen. Van een Smart Object Layer kun je de pixels niet direct bewerken. Je kunt dubbelklikken op een Smart Object Layer zodat deze opent en je vervolgens de pixels kunt bewerken. Nadeel hiervan is dat je het effect van de Smart Filters niet meer ziet totdat je weer teruggaat. Je kan inderdaad ook de laag omzetten naar pixels (Rasterizen) zoals Photoshop al aangeeft. Dan worden de Smart Filters toegepast. Wat je wel kunt doen is de werkwijze met een extra laag boven de Smart Object Layer zoals ik in mijn antwoord hiervoor omschreef. Daarmee kun je wel een gedeelte op een Smart Object Layer bewerken. Die bewerking is echter afhankelijk van de mogelijkheden die de laagmodi bieden. De vraag is dus of je daarmee kunt bereiken wat je wil doen.
Hopelijk ben je met deze antwoorden wat wijzer geworden.