fbpx
 • Renderen moet steeds opnieuw

  Posted by A.A.M. on 24 april 2024 at 11:15

  Beste Everlearn team,

  Ben een project aan het maken en ben op circa 1 uur en 5 minuten.

  Bij aanpassingen gaat FCPX renderen op de achtergrond, tot zover normaal.

  Maar sinds kort (vooral bij titels) het volgende;

  FCPX rendert na aanpassing, prima.

  Ik sluit FCPX (nadat alles gerenderd is) en start het later weer op.

  Ondanks dat alles gerenderd was, gaat fcpx weer renderen, niet het gehele project maar vanaf citca 56 minuten.

  Software- en hardware matig heb ik niets aangepast.

  Wat kan de oorzaak zijn?

  everlearn reageerde 2 maanden, 3 weken geleden 2 Leden · 1 Reactie
 • 1 Reactie
 • everlearn

  Administrator
  25 april 2024 at 12:13

  Dag Adri,

  Dit is een veel gehoord probleem. Render files worden in een gelijknamige folder bewaard binnen de library (.fcpbundle). Het kan zijn dat de harddisk of ssd waarop het project staat problemen heeft, waardoor de cache data niet goed wordt weggeschreven en dus elke keer opnieuw gerenderd moet worden. Je kunt bijvoorbeeld proberen de Library naar een andere ssd te kopiëren en dan te checken of de render wel intact blijft.

  Zijn er verder specifieke plugins die op de clips staan in het gedeelte van de tijdlijn dat steeds opnieuw gerenderd wordt? Of misschien gebruik je specifieke camera LUTS op dat gedeelte? Wellicht kun je ook proberen om die plugins of luts tijdelijk uit te schakelen en dan zien of de render van de volledige tijdlijn wel bewaard blijft.

  Persoonlijk heb ik geen ervaring met dit probleem omdat ik Background rendering uit heb staan. Ik heb de luxe van een zeer krachtige Mac en probeer daarmee zoveel mogelijk realtime af te spelen. Alleen waneer dat echt niet gaat, door bijvoorbeeld een complexe montage met veel effecten, dan render ik handmatig alleen de clips die ik moet beoordelen op ware framerate.

  Hopelijk heb je wat aan deze tips.

  EDIT:
  Eventueel kun je ook proberen om de voorkeuren van Final Cut Pro te herstellen. Dit doe je door Final Cut Pro af te sluiten en weer op te starten met de Command en de Option toetsen ingedrukt. Vervolgens klik je op ‘Delete Preferences’. Het is handig om vooraf eerst wat schermafbeeldingente maken van je instellingen, zodat je die snel en makkelijk weer terug kunt zetten.

  Verder kun je ook kijken naar het werken met Proxies. Hiermee kun je wellicht de hele tijdlijn zonder problemen realtime afspelen. Nadeel hiervan is dat je Library hierdoor meer opslagruimte in beslag neemt. Waarschijnlijk meer dan de grootte van de Render Files.

Log in to reply.

ZOMERKORTING | 20% korting op alle cursussen en bundels!