fbpx
 • everlearn

  Administrator
  16 oktober 2023 at 17:41

  Dag Jos,

  Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat je niet hebt aangegeven dat media in de FCP Library (.fcpbundle bestand) moet worden opgeslagen. Dan blijft de media extern staan en heb je dus een klein fcpbundle bestand zonder media wat je naar je sparsebundle imagebestand kopieert.

  Als je de desbetreffende Library in de Browser van FCP selecteert, kun je in de Inspector aangeven waar de media moet worden opgeslagen. Na deze instelling te hebben aangepast, dien je nogmaals te consolideren zodat de media in de Library wordt geplaatst. Als je een goed bruikbaar archief wilt opslaan, adviseer ik om zowel de media als de Motion content in de Library op te slaan.

  Het verschil tussen managed en externe media wordt uitgelegd in hoofdstuk 2.2 Managed versus externe media van de cursus Videomontage met Final Cut Pro. Het veranderen van waar je media wordt geplaatst, bepaal je bij het importeren van de media (zie hoofdstuk 6.3 Opties bij het importeren) of achteraf door de Library te consolideren met de juiste instellingen. Hoe je voor het consolideren de opslagplek van je media kunt wijizigen wordt uitgelegd in hoofdstuk 22.1 Voorbereiden van consolideren.

  Twee andere mogelijkheden die het verschil in bestandsgrootte kunnen verklaren zijn de block-grootte van je opslagmedium. Dat is een technische verhaal, maar het komt neer op de indeling van de schijf. Grotere harddisks hebben grotere blocks als minimale opslaggrootte. Als een klein bestand kleiner is dan de blockgrootte, neemt deze ogenschijnlijk meer ruimte in, namelijk minimaal de grootte van een block. Een opslagmedium met kleinere blocks neemt voor kleine bestandjes minder ruimte in. Daar wordt dus minder overhead gebruikt op je opslag. Dit merk je alleen bij hele kleine bestanden. Ongeacht dit verhaal is zelfs 22MB heel erg klein voor een .fcpbundle bestand met video. Dus ik denk nog steeds dat je geen media in je Library hebt of alleen enkele kleine afbeeldingen en geen video.

  Een andere reden voor het verschil in bestandsgrootte, die ik kan bedenken, kan zijn dat je een imagebestand met compressie hebt aangemaakt.

  Test altijd je Library (.fcpbundle) na het kopiëren naar een imagebestand, voordat je het origineel weggooit. Dit doe je door simpelweg de Library te openen vanaf het imagebestand. Check vooral of alle tijdlijnen goed afspelen en of er geen media mist (de bekende rode waarschuwingsbeelden).