fbpx
 • everlearn

  Administrator
  24 oktober 2023 at 15:01

  Dag Ingrid,

  Op zich is het niet extreem kritisch wanneer de de verschillende camera’s niet exact op hetzelfde moment gestart zijn. Zolang ze allemaal maar gestart zijn voor het moment waarop je het programmamateriaal nodig hebt. Dus voordat de interviewer begint met het interview of voordat de band begint met spelen (als je bijvoorbeeld een band op het podium opneemt).

  Het is wel zo dat des te langer je wacht bij het aanzetten van de verschillende camera’s, des te meer zwarte delen je ziet in de multicam. Dit kan vooral voor jezelf verwarrend zijn bij het samenstellen van de multicam.

  Het is ook belangrijk wat je gebruikt als synchronisatiebron. In professionele producties wordt tijdcode gebruikt, maar voor de meeste mensen is audio een prima synchronisatiebron. Mits alle camera’s maar audio opvangen van datgene wat je opneemt en één camera of externe audiorecorder de hoge kwaliteit audio maar bevat, dan zit je goed. Alle camera’s moeten in ieder geval draaien op het moment van datgene dat belangrijk is (interview, performance, etc). De guide-audio voor de camera’s mag van de interne microfoons komen. Zolang er dus maar één de hoge kwaliteit audio heeft van bijvoorbeeld lavalier microfoon(s).

  Nadat alle camera’s gesynchroniseerd zijn in Premiere , kun je alle audio behalve de hoge kwaliteit audio uitschakelen. Als je voor een camera geen audio hoort, dan is het verstandig om te controleren of die camera überhaupt wel audio heeft opgenomen. Dat kan logischerwijs de synchronisatie in de war gooien.

  Samengevat heb je voor multicam opnames vooral een goede voorbereiding nodig. Des te beter de voorbereiding, des te makkelijker gaat het monteren in Premiere. Test dus dat alle camera’s een goed niveau audio ontvangen en vooral ook correct opnemen. Zorg dat alle camera’s dezelfde instellingen hebben zoals beeldformaat, audio samplerate, witbalans etc. Zorg dat je op één van de camera’s of op een externe recorder de hoge kwaliteit audio opneemt. Opnames van een externe audiorecocorder kun je ook meenemen in de multicam.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen.