fbpx
 • everlearn

  Administrator
  20 november 2023 at 21:06

  Dag Emile,

  Haperende playback komt meestal voor wanneer je computer de montage niet real-time kan afspelen. Dit gebeurt wanneer je bijvoorbeeld veel effecten gebruikt of wanneer de codec van het bronmateriaal te ‘zwaar’ is om af te spelen. Denk bijvoorbeeld aan RAW bronmateriaal.

  Je kunt meerdere dingen doen om dit te fixen. Je kunt de media optimaliseren en gebruik maken van de render-cache of je kunt proxies gebruiken.

  Hoe je de media optimaliseert en de render cache instelt, wordt uitgelegd in hoofdstuk 4.30 Cache instellingen van de cursus Starten met Davinci Resolve. Nadat je de cache hebt ingesteld kun je alle clips selecteren en met rechts erop klikken en dan de media optimaliseren met de functie Generate Optimized Media.

  Hoofdstuk 4.6 Proxy workflows van de cursus Kleurcorrectie met Davinci Resolve, legt uit hoe je proxies kunt maken voor ‘zware’ media. Proxies zijn lagere resolutie en kwaliteit clips die tijdelijk de plaats innemen van het zware bronmateriaal. Tijdens het monteren gebruik je dan proxies en zodra je klaar bent om te exporteren schakel je weer terug naar het originele hoge kwaliteit bronmateriaal. Dit is de worflow die je zelf al een beetje aangeeft in je vraag.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen.