fbpx
 • everlearn

  Administrator
  29 januari 2024 at 11:59

  Dag Ingrid,

  Kun je wat meer informatie geven?

  Aan de audio waveforms is het voor ons heel lastig te zien wat de audio is en wat de echo is. Kun je wat duidelijker vertellen wat je hebt opgenomen (stemmen, muziek), dus wat elke kleur audiospoor inhoudt? Kun je ook aangeven hoe je hebt opgenomen en met wat voor apparaat het is opgenomen (rechtstreeks de camera in of met een externe recorder) en van welke opname je een echo hoort?

  Begrijpen we het goed dat je het paarse spoor met een vertraging ook hoort in het blauwe spoor?

  Als we naar het paarse spoor kijken, dan ziet dit eruit als een stereo spoor waarbij de opname halverwege van links naar rechts gaat. Hoe dit tijdens de opname heeft kunnen gebeuren kan aan zo ontzettend veel zaken liggen.

  Met het M knopje aan het begin van een spoor, kun je individuele sporen aan en uit zetten (Mute). Zo kun je achterhalen wat waar zit. Dat iets halverwege een opname naar een ander spoor springt is inderdaad heel vreemd. Maar om daar een zinnig antwoord op te kunnen geven, moeten we echt weten hoe en met wat je hebt opgenomen.

  Is dit bijvoorbeeld via een mengtafel opgenomen of direct een camera of externe recorder in? Heb je microfoons gebruikt of komt de audio uit apparaten (instrumenten of ander media)? Zijn alle opnames die we zien gelijktijdig en met hetzelfde apparaat gemaakt? Heb je meerdere microfoons gelijktijdig opgenomen die op enige afstand van elkaar stonden, zodat er overspraak kan zijn geweest? Bijvoorbeeld microfoon 1 (paars spoor) neemt de stem van persoon A op, maar als microfoon 2 voor persoon B (blauw spoor) gelijktijdig opnam, dan kan de stem van persoon A ook binnen zijn gekomen in de microfoon van persoon B. Afhankelijk van de afstand tussen de microfoons, kun je dit ervaren als een kleine echo.

  Maar zoals gezegd, zonder wat meer informatie over de situatie is het voor ons erg lastig om hierop te antwoorden.

  De echo kun je er natuurlijk uithalen door het blauwe spoor simpelweg uit te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld met volume automation. Maar als paars en blauw ieder unieke audio bevat waar je gelijktijdig naar moet luisteren (bijvoorbeeld gesprek tussen twee personen) en de echo van spoor paars is opgenomen door de stem van spoor blauw heen, dan wordt het erg lastig om het eruit te halen.