fbpx
 • everlearn

  Administrator
  29 januari 2024 at 14:34

  Dankjewel voor de extra info Ingrid.

  Dit kan dan inderdaad overspraak zijn of een probleem met de kanaalinstellingen van de Røde microfoons. Is de kopie van de ‘paarse’ stem die je hoort in het blauwe kanaal zachter dan de stem van het blauwe kanaal? Dan is het waarschijnlijk overspraak. Je hoort dan waarschijnlijk ook meer ambience (ruimtelijk effect) van de paarse stem in het blauwe kanaal. Als de ‘overspraak’ van stem paars net zo luid is als de blauwe stem in het blauwe spoor en je hoort niet duidelijk een meer ruimtelijk effect van de paarse stem binnen het blauwe spoor, dan is het hoogstwaarschijnlijk een verkeerde kanaalinstelling op de Røde mics geweest of gewoon een fout van de microfoons. gezien ook de verspringing van de audio van links naar rechts, zou het dus ook gewoon een fout van de mic kunnen zijn.

  Je kunt meerdere dingen proberen om de opname te ‘redden’. Je kunt een van de twee sporen verschuiven zodat de stem synchroon is met de overspraak van de paarse stem in het blauwe spoor. Je kan dan weliswaar wat phasing horen vanwege een lichte faseverschuiving, maar dat is minder erg dan een echo. Als je de sporen ver genoeg inzoomt, dan moet je ze redelijk synchroon kunnen leggen zonder dat je erge phasing hoort. Ook kun je een niveauverschil ervaren zodra de overspraak van de paarse stem weg is halverwege de opname. Dit kun je echter fixen met volume automation.

  Je kunt ook met het Essential Sound Panel proberen of de Noise Reduction functie de paarse stem weg kan halen uit de blauwe stem. Het is ook de moeite waard om het Dereverb effect binnen Premiere Pro te proberen op het blauwe spoor. Misschien dat die de overspraak kan weghalen.

  Andere opties zijn om wat ai noise reduction effecten te testen. Denk bijvoorbeeld aan DXRevive (VST effect plugin) van Accentize, Hush van Hush Audio App of Descript (deze laatste heeft letterlijk een mic bleed detectie en removal functie). Deze plugins/apps kunnen allerlei problemen met stemmen fixen. Het zal nooit zo mooi zijn als een goed opgenomen stem, maar wellicht kun je er je opname mee redden. Zorg dat je het blauwe audiospoor wel opknipt in het gedeelte met overspraak en zonder overspraak. Het is natuurlijk niet nodig om zo’n effect te gebruiken op goede audio waar geen overspraak in zit. Van zowel DXRevive als van Hush kun je een demo downloaden. Van Descript bestaat een gratis versie, maar ik weet niet of daar ook de mic bleed detectie in zit of dat dit alleen in de betaalde versie zit. Als je happy bent met het resultaat van één van de applicaties, dan kun je altijd nog overstappen tot aanschaf.

  TIP: Zorg dat je op lokatie altijd vóór de daadwerkelijke opname eerst een proefopname doet. Luister deze even goed af om te horen of er niets vreemd is. Luister ook altijd mee met een hoofdtelefoon tijdens de opname. Zo kun je eventuele problemen direct horen en daar actie op ondernemen.

  Hopelijk heb je hier wat aan.