fbpx

5 tips voor een snelle WordPress website

WordPress is een van de grootste platforms om snel en makkelijk een professionele Website te maken. Dit razend populaire content managementsysteem heeft inmiddels heel veel ontwikkelaars aangetrokken die een schat aan uitbreidingsmogelijkheden hebben ontwikkeld in de vorm van plug-ins. Met deze gratis of betaalde plug-ins geef je jouw website gemakkelijk extra functionaliteit zoals een webshop, backup-mogelijkheden en beveiliging. Hiermee kan je als ondernemer relatief eenvoudig een veilige en betrouwbare webwinkel opzetten. Een van de valkuilen van WordPress en de vele beschikbare plug-ins, is dat jouw website al heel snel log wordt en traag laadt. Dit zorgt er voor dat bezoekers gefrustreerd raken en sneller jouw site verlaten. Je kan maar één keer een eerste indruk maken. Om dus te zorgen dat je een snelle en betrouwbare WordPress website draait, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten.

De juiste host kiezen
De meeste web-hosts ondersteunen tegenwoordig WordPress. Veel hebben zelfs een automatische installatieprocedure waarmee je met één druk op de knop WordPress installeert. Toch is het verstandig om goed na te denken over welke host je kiest. Er bestaan in principe 3 soorten webhosting: shared, dedicated shared en dedicated.
[clear]

Bij shared-hosting maken veel klanten tegelijkertijd gebruik van dezelfde beschikbare hardware-capaciteit van de server (zie afbeelding). Dit zijn dus de processor (CPU), de harddisk, het geheugen (RAM) et cetera. Wanneer één klant veel capaciteit gebruikt voor zijn website, hebben de websites van alle andere klanten direct minder capaciteit tot hun beschikking met invloed op de prestaties van de website.

Dedicated shared hosting, beter bekend als een Virtual Private Server of VPS, verdeelt de servercapaciteit gelijkwaardig over enkele klanten. Een klant kan zijn capaciteit volledig benutten zonder dat de andere klant daar wat van merkt. Dit zorgt voor gegarandeerde snelheid en betrouwbaarheid. Zorg er wel voor dat je kiest voor een managed vps. Hierbij wordt de server voor jou beheerd en wp voor jou geïnstalleerd. Een unmanaged vps is een kale computer waar je alles zelf op moet installeren en beheren. Dit vergt een flinke kennis van server-technologie.

Als laatste geeft dedicated hosting jou als klant de volledige beschikbaarheid over de hardware-capaciteit van de server. Dit kan een server van de host zijn of je kan je eigen hardware bij de host plaatsen. In het laatste geval praat je dan over een colocated server.

uitleg verschillende type servers everlearn
[clear]

Te allen tijde wil je voorkomen dat jouw bezoekers en klanten een trage website ervaren of erger, de website niet kunnen bereiken. Afhankelijk van wat voor website je gaat draaien kies je daarom de hosting die bij je past. Wil je alleen maar statische informatie verstrekken met een kleine website dan is shared hosting waarschijnlijk voldoende. Wel belangrijk is wat voor informatie je gaat verstrekken. Tekst met enkele plaatjes vergt niet veel kracht, maar bij heel veel foto’s of video heb je meer kracht nodig en ook bandbreedte. Ook het aantal bezoekers dat je verwacht is belangrijk bij je keuze. Wil je een online winkel runnen dan heb je al snel een vps nodig om alles betrouwbaar te laten werken. Afhankelijk van de grootte van je webshop en het aantal bezoekers, kun je eventueel kiezen voor een dedicated host. Denk hier dus allemaal goed over na voordat je start en vergelijk nauwkeurig alle specificaties van de host. De drie soorten hosting lopen op in prijs. Betalen voor teveel capaciteit is zonde. Maar bij te weinig capaciteit kan achteraf overstappen ook veel werk, tijd en geld kosten. Zeker wanneer dit ook nog eens bij een andere hosting-bedrijf is. Kies daarom slim.

Het WordPress thema
Thema’s bepalen het uiterlijk en de mogelijkheden van je WordPress (wp) website. Het is verstandig om goed na te denken over de keuze van het thema. Niet alleen de vormgeving is belangrijk. Ook de kwaliteit van programmeren. Een goed geprogrammeerd thema heeft namelijk een groot invloed op de snelheid van je website. Controleer ook hoe makkelijk het is om wijzigingen in het thema aan te brengen in bijvoorbeeld vormgeving en layout. Verder is het belangrijk om te weten hoe de support is van de ontwikkelaar? Bij goede support kun je vragen stellen over het uitbreiden of bij aanpassingen. Wil je een webwinkel starten dan dient het thema uiteraard veel e-commerce mogelijkheden te ondersteunen? Zorg er voor dat je op al deze vragen van tevoren een duidelijk antwoord hebt. Lees bijvoorbeeld veel reviews over thema’s van andere klanten. Kies bij voorkeur altijd een thema van een grote en toegewijde ontwikkelaar.

Optimaliseer je afbeeldingen
Een afbeelding is een afbeelding zou je denken. Maar de grootte van het bestand, in kiloBytes of MegaBytes, heeft een sterke invloed op de snelheid van jouw website. Een plaatje van 300 KB (KiloByte) lijkt niet zo groot, maar wanneer je een webpagina hebt met bijvoorbeeld 20 afbeeldingen dient de bezoeker van jouw website ineens 6000 KiloByte te downloaden. Dit kost meer tijd en geeft daardoor een slechtere bezoekerservaring. Belangrijk is daarom dat je de compressie van een afbeelding altijd optimaliseert en dat je het juiste bestandsformaat gebruikt. Er zijn drie belangrijke bestandstypen die het meest gebruikt worden voor afbeeldingen op het web. Dit zijn GIF, JPEG en PNG.

GIF is een van de oudste bestandsformaten voor het web. Het heeft een beperking van 256 kleuren en wordt daarom voornamelijk gebruikt voor knopjes, iconen en eenvoudige illustraties. Een uitdaging met GIF is altijd om het plaatje er met zo min mogelijk kleuren zo goed mogelijk uit te laten zien. Dit heeft direct invloed op de grootte van het bestand en dus de tijd die nodig is om deze te downloaden.

JPEG wordt gebruikt voor foto’s. Het heeft de mogelijkheid om ‘zware’ bestanden enorm te verkleinen. Dit gaat echter gepaard met verlies in kwaliteit. JPEG verdeelt een foto namelijk op in zones en gooit binnen deze zones, afhankelijk van de compressie-instelling, meer of minder subtiele kleurverschillen weg. Dit resulteert in de vorming van zichtbare blokjes. Het is bij JPEG dus altijd een sport om de bestandsgrootte zo klein mogelijk te krijgen zonder dat je de neveneffecten van de compressie ziet. Let op! Pas deze optimalisatie eenmalig toe door de bronfoto te bewaren in het JPEG-formaat. Een JPEG meerdere malen bewaren als JPEG resulteert namelijk bij elke bewaargang opnieuw in kwaliteitsverlies.

Een voorbeeld van zware jpeg compressie
[clear]Een voorbeeld van zware jpeg-compressie met links het origineel.
Dit effect wordt steeds sterker wanneer je een jpeg-bestand herhaaldelijk als jpeg-bestand bewaart.

Het 24-bits PNG-formaat bevat een geoptimaliseerde versie van het compressiealgoritme van GIF. Het is echter nog steeds niet optimaal om te gebruiken voor foto’s. JPEG maakt namelijk veel kleinere bestanden. Er is echter één belangrijke reden om PNG voor foto’s te gebruiken en dat is transparantie. PNG is in staat om foto’s met een transparante achtergrond te bewaren. Ook wel bekend als een alfakanaal. Dit kan PNG zelfs zonder kwaliteitsverlies. PNG genereert grotere bestanden dan JPEG, maar laatstgenoemde ondersteunt geen transparantie. Kies daarom alleen voor PNG wanneer je transparantie nodig hebt in je foto. Bijvoorbeeld wanneer je een persoon of voorwerp vrijstaand op een complexe achtergrond wilt plaatsen. Wil je meer weten over JPEG-compressie en foto’s vrijstaand maken? Bekijk dan de training Snel aan de slag met Photoshop van everlearn. Hierin worden beide onderwerpen en nog veel meer uitgebreid uitgelegd.

Beperk het gebruik van plug-ins
Wordpress is een fantastisch modulair uitbreidbaar cms-systeem. De elementen die WP zo cool maken zijn plug-ins. Plug-ins zijn stukjes software waarmee je de functionaliteit van je website kunt vergroten. Zo zijn er plug-ins voor het toevoegen van een webwinkel, het inzichtelijk maken van statistieken over je bezoekers en voor het optimaliseren van de zoekmachine functie (SEO).
Al deze plug-ins vergen echter meer capaciteit van de server en zorgen tevens voor een grotere bestandsstructuur, meer bestandsuitwisseling en een complexere communicatie met de database van je website. Met andere woorden je website wordt trager bij elke plug-in die je toevoegt. Beperk daarom het gebruik van plug-ins. Veel web-hosts raden aan niet meer dan 20 tot 25 plug-ins te gebruiken. Liever minder. Denk dus heel goed na over hoe belangrijk de functie is die een plug-in biedt en of je nou echt niet zonder kan.

Wanneer je een beetje verstand hebt van HTML en Javascript kun je veel eenvoudige functies ook makkelijk zelf toevoegen. Denk bijvoorbeeld eens aan het gebruik van jQuery plug-ins. jQuery is een programmeertaal gebaseerd op Javascript. Hiervoor zijn enorm veel leuke, nuttige en veelal gratis programmaatjes geschreven. Deze zijn minder belastend voor WordPress en houden je website snel.
De kwaliteit van het programmeerwerk van een plug-in is ook belangrijk. Er bestaan ontwikkelaars die denken snel geld te verdienen door een plug-in te schrijven met kort door de bocht programmeerwerk. Kies daarom plug-ins van de grote en betere ontwikkelaars met goede support. Controleer voordat je een plug-in gebruikt of deze ook echt doet wat je wilt. Lees ook veel reviews van bestaande klanten om je mening op te maken. De tijd die je hieraan besteed verdien je dubbel en dwars terug met een snelle site en een goede compatibiliteit tussen plug-ins onderling.

Maak gebruik van een cache-plugin
Wordpress geeft een dynamische website. Dit houdt in dat de webpagina op het moment van laden wordt samengesteld met informatie uit een database. De aan je website gekoppelde database beheert alle benodigde onderdelen voor het opbouwen van pagina’s op je site. Zo bewaart de database alle teksten die je gebruikt, maar ook waar alle afbeeldingen, video’s en geluiden staan op de server. Tevens bevat de database de informatie van alle gebruikte plug-ins. De database is daarom het hart van je website. Een dynamische webpagina is belangrijk wanneer de data op de pagina regelmatig verandert. Bijvoorbeeld op nieuws- en blog-pagina’s of in een webwinkel.

Het verzamelen van de databasegegevens voor het opbouwen van een pagina kost tijd. En je raadt het al. Hoe meer onderdelen en plug-ins hoe meer tijd het kost. Hiervoor bestaat wel een oplossing. Namelijk cache plug-ins. Deze plug-ins stellen de pagina’s samen bij het opvragen door bezoekers en bewaart ze vervolgens in een buffer. Oftewel de zogenaamde cache (spreek uit als kesj). Wanneer de bezoeker een gebufferde pagina opvraagt, hoeft deze niet door de database te worden samengesteld. De pagina wordt namelijk compleet vanuit de buffer geladen. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd. Alleen wanneer een pagina wijzigt, wordt deze opnieuw samengesteld met behulp van de database en weer opgeslagen in de cache. Het nadeel van het werken met een cache plug-in, is dat je als webbeheerder wel wat extra werk hebt bij het onderhouden van pagina’s. Bij elke wijziging dien je de cache te legen. Doe je dit niet dan laden bezoekers de oude pagina uit de cache. Het is echter een kleine moeite voor de snelheidswinst die het oplevert voor je bezoekers en klanten.

Dat waren de vijf tips voor een sneller WordPress website. Houd je aan deze tips en je website zal draaien als een zonnetje en zorgen voor een betere klantervaring. Een snelle website wordt namelijk vaak gezien als een goede website.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen en acties met onze wekelijkse nieuwsbrief.

Registratie succesvol!
Je ontvangt vanaf nu onze nieuwsbrief met nieuws over everlearn, nieuwe cursussen, updates van bestaande cursussen en interessante aanbiedingen.
Bij het verzenden van dit formulier ga je akkoord
met de privacyvoorwaarden van everlearn.