fbpx

Unieke sounds maken met de samplers van Logic Pro

Sampling is niet meer weg te denken in hedendaagse muziekproducties. Er zijn veel kant-en-klare commerciële sample-bibliotheken die direct te gebruiken zijn. Maar wanneer je echt unieke geluiden in je muziekproducties wilt hebben, kun je het beste zelf een bibliotheek van gesampelde instrumenten en geluiden maken.

Als Pro Tools gebruiker ben ik enorm jaloers op de standaard meegeleverde sample-instrumenten binnen Logic Pro. De fantastische Sampler, Auto Sampler en Quick Sampler hebben namelijk een perfecte balans in functionaliteit en toegankelijk gebruikersinterface. Met de samplers van Logic Pro maak je zeer snel fantastische sounds voor je muziek.

Wat is sampling?

Maar wat is dat nou eigenlijk, sampling? Sampling is het digitaliseren van geluiden en (akoestische) instrumenten. Deze samples (digitale opnames) kun je in de computer bespelen als een virtueel instrument met je MIDI-keyboard. Neem bijvoorbeeld je gitaar, piano of het geblaf van je hond op met een microfoon. Deze plaats je vervolgens als samples in een sampler en je kunt ze als instrument gebruiken in je muziek.

De Mellotron was in de jaren 60 een van de eerste samplers in populaire muziek. Deze was volledig analoog. Dit slim bedachte apparaat bevat namelijk geluiden op verschillende stukjes tape. Deze tapes zitten in een lus en konden worden afgespeeld met behulp van een klavier. Eind jaren 70 kwam een van de eerste digitale samplers uit. De Fairlight CMI. De prijs hiervan was zo hoog dat veel bekende artiest grapte dat ze een tweede hypotheek op hun huis moesten nemen om het instrument aan te kunnen schaffen. Het instapmodel kostte namelijk zo’n 17.000 amerikaanse dollars. Wilde je een uitgebreidere variant met bijvoorbeeld meer RAM, dan moest je al gauw 60.000 tot 100.000 dollars ophoesten. De Fairlight kwam met een supportexpert van het bedrijf. In de jaren 80 werd digitaal samplen betaalbaarder en daardoor zeer populair. Het Japanse Akai was een van de grootste met samplers als de MPC-60 en de S950.

De Mellotron, Fairlight CMI en Akai MPC-60

Auteursrechten

James Brown is een van de meest gesampelde artiesten in de geschiedenis van de popmuziek. Zijn legendarische yells, kreunen en drumloops zijn in talloze producties verwerkt door andere artiesten. De successen van artiesten, die geluiden gebruikten uit songs van andere artiesten, viel al snel op. Sampling is daarom vaak het onderwerp geweest (en nog steeds) van grote rechtzaken. Hierin werd gevochten over de auteursrechten rondom het gebruik van bestaande muziek als samples in nieuwe muziek. Ondanks dat de samples vaak werden bewerkt, opgeknipt en vervormd. Zolang de samples herkenbaar zijn kun je er problemen mee krijgen.

Zo wordt Sting bijvoorbeeld slapend rijk van de grote hit I’ll be Missing You van Puff Daddy (tegenwoordig P. Diddy of is het alweer iets anders?). Hierin gebruikte hij de bekende gitaarriff uit Every Breath you take van The Police. Na een grote rechtzaak bleek dat P.D. geen toestemming had en alle inkomsten van het nummer gingen linea recta naar de bankrekening van mijnheer Sting.

Tegenwoordig zijn de rechten rondom het gebruik van samples redelijk goed vastgelegd. Zorg dus dat je altijd goed controleert wat wel en wat niet mag. Bij twijfel altijd navragen en officieel toestemming vragen aan de artiest of het management. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je door het gebruik van één herkenbare sample al je rechten moet afstaan.

Sample libraries

Wil je zeker zijn dat je samples vrij kunt gebruiken in je muziek, dan zijn sample-bibliotheken een fantastische uitkomst. Vaak zijn deze samples verpakt in een virtueel instrument-plugin en heb je de mogelijkheid om ze aan te passen met modulatie, effecten en filters. Er zijn er enorm veel. Van alle instrumenten uit een orkest tot unieke geluiden uit de natuur en alles daar tussenin. Schoon of zwaar bewerkt met vervorming en effecten. Je vindt het allemaal online bij de vele professionele aanbieders van sample libraries zoals: Spitfire AudioTime + SpaceBest Service of Native Instruments.

Je bent natuurlijk niet de enige die deze sample-bibliotheken gebruikt in muziekproducties. Wil je dus opvallen met écht unieke geluiden in je muziek, dan zijn de samplers van Logic je grote vriend.

Spitfire’s Symphonic Strings is een grote sample-bibliotheek verpakt in een Kontakt instrument. 

De Quick Sampler

De Quick Sampler is een sampler in Logic waarin je van één sample een nieuw instrument kunt maken. Deze sample slice en bewerk je vervolgens op verschillende manieren zodat je een speelbaar instrument krijgt. Ook kun je opnames van vocalen omtoveren tot nieuwe melodieën, de zogenaamde Vocal Chops. In de Quick Sampler kun je ook snel en makkelijk drumloops omtoveren tot nieuwe beats of een hele nieuwe drummachine.

Het Quick Sampler instrument om snel loops en sounds om te zetten naar een virtueel instrument

Met de Quick Sampler zet je bijvoorbeeld razendsnel drumloops om naar een bespeelbaar instrument.

De Auto Sampler

Zoals de naam al een beetje prijsgeeft, kun je met de Auto Sampler automatisch bestaande soft- of hardware-synths samplen. Hiermee kun je bijvoorbeeld vintage hardware-synths omzetten naar een virtueel instrument. Hierbij worden alle eventueel gebruikte effect-plugins zoals EQ, compressie, galm en delay, meegenomen in het uiteindelijke geluid van het instrument. Dit doe je door effect-plugins na het instrument te plaatsen op een Channel Strip. Daarna plaats je de Autosampler en sample je automatisch het instrument met effecten in de Auto Sampler. Er worden MIDI-noten van verschillende toonhoogtes en lengtes naar het instrument gestuurd. Het geluid hiervan gaat door de eventuele effect-plugins en wordt opgenomen in samples. Zo maak je makkelijk nieuwe unieke instrumenten van oude hardware-synthesizers of -keyboards. Het hoeft niet per se hardware te zijn. Ook een soft-synth of elk ander virtueel instrument kun je op deze manier samplen.

De Auto Sampler van Logic Pro

De Auto Sampler waarmee je makkelijk bestaande hardware- en software-instrumenten kunt samplen

Sampler

Wanneer je echt helemaal los wilt gaan met het maken van uitgebreide sample-instrumenten, dan zit je goed met het vlaggenschip sample-instrument van Logic. Kortweg Sampler genoemd. Deze plugin is een uitgebreide variant van de Quick Sampler waarin je meerdere geluiden met verschillende velocities kunt stapelen tot complexe instrumenten. Met de Synth, Modulation en Mod Matrix panelen kun je de samples volledig naar je hand zetten.

De Sampler van Logic Pro

De vlaggenschip Sampler plugin van Logic Pro

Meer leren over de samplers van Logic Pro?

Er is zo ongelooflijk veel mogelijk met de verschillende sample-instrumenten binnen Logic, dat je er eigenlijk een cursus voor zou moeten volgen. En laat everlearn nou de perfecte cursus voor je hebben. Hierin leer je alle belangrijke functies en mogelijkheden van de drie samplers binnen Logic Pro. Na het volgen van de videolessen in deze online cursus, maak je snel originele geluiden en instrumenten voor jouw muziekproducties.

Kijk voor meer info op de cursuspagina van Sampling in Logic Pro.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Sampler instrument Logic

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Sampler instrument Logic

Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen en acties met onze wekelijkse nieuwsbrief.

Registratie succesvol!
Je ontvangt vanaf nu onze nieuwsbrief met nieuws over everlearn, nieuwe cursussen, updates van bestaande cursussen en interessante aanbiedingen.
Bij het verzenden van dit formulier ga je akkoord
met de privacyvoorwaarden van everlearn.