Wat is het verschil tussen 8- en 10 bit video?

Pieter van Groenewoud
Door: Bij het opslaan van video heb je altijd drie kleur kanalen. Namelijk rood, groen en blauw. Met deze drie kleuren kunnen andere kleuren worden gecreëerd. In feite net zoals je dat ook kunt doen met verf. Met een 8 bit codec kan een camera 256 tinten van iedere kleur opslaan. Hierdoor kun je in totaal 16,7 miljoen verschillende combinaties maken, en dus kleurwaardes opslaan. Dankzij 10 bit verhoog je het aantal tinten per kleur van 256 naar 1024. Hierdoor ontstaan er 1 miljard kleurtinten.
Wat zijn de voordelen van 10 bit video?
De meerwaarde van 10 bit video hangt van twee factoren af. Enerzijds het medium waar het voor bedoeld is en anderzijds of er veel kleurcorrecties gaan plaatsvinden. Zijn jouw video’s met name voor internet bedoeld dan zal er weinig verschil zichtbaar zijn omdat diensten als YouTube en Vimeo de video naar 8 bit comprimeren. Het voordeel is dan nihil. YouTube video’s met daarin vergelijkingen van 8 bit en 10 bit video’s zijn daarom zeer slecht om de verschillen te kunnen beoordelen.
Wordt de video uitgezonden op de televisie dan is het verschil groot. Denk aan het reisprogramma 3opreis waar je duidelijk ziet wanneer er met een professionele (10 bit of zelfs 12 bit) camera is opgenomen of een kleinere camera die in slechts 8 bit opneemt. Op een computer zijn de verschillen helaas ook niet altijd zichtbaar. Je hebt een speciaal computerscherm nodig die 10 bit kleur ondersteuning biedt.
Als alternatief is er de mogelijkheid om een videokaart te kopen met een video uitgang zodat er een televisie kan worden aangesloten. Een televisie is wat dat betreft altijd de beste referentie. Dat is ook de reden waarom je vaak een televisie ziet in editsuites.
Doe je veel aan kleurcorrecties achteraf of speciale bewerkingen met chromakeyen dan is het voordeel van 10 bit duidelijk merkbaar. Dankzij een sterke codec (lees weinig compressie) is het makkelijker om kleuren aan te passen of te bewerken in jouw favoriete edit programma.