fbpx

Final Cut Pro 10.6 brengt nieuwe functies en meer power met M1 Pro en M1 Max Macbook Pro

Lang hebben we uitgekeken naar hét Apple event van 2021 en 18 oktober was het eindelijk zover. Tijdens de Unleashed keynote waren het de nieuwe M1 Pro en M1 Max Macbook Pro’s die de show stalen. Maar er was ook mooi nieuws voor gebruikers van de professionele applicaties Final Cut Pro en Logic Pro.

M1 Pro en M1 Max, krachtpatsers voor creatieve professionals

De verwachtingen van de keynote waren hoog gespannen. Maar Apple maakte het meer dan waar. Ondanks dat de presentatie vooraf was opgenomen, was het weer een bijna ouderwets goede keynote. Het enige dat ontbrak was een ‘one more thing’ moment. Maar zonder dit moment was wat Apple uit de hoge hoed toverde ook al zeer indrukwekkend. 

Zo liet Apple nieuwe M1 Pro en M1 Max Macbook Pro’s zien. Enorme krachtpatsers van laptops voor de creatieve professionals. De 14-inch Macbook Pro wordt standaard geleverd met een nieuwe M1 Pro 8-core processor (CPU). Een core is een rekeneenheid binnen de CPU. Meer cores betekent meer kracht voor rekenintensieve taken, zoals videobewerking, audio-mixing of 3D-modelleren. Acht cores betekent eenvoudig gezegd dat de CPU acht taken gelijktijdig kan uitvoeren. De M1 Pro Macbook is overigens op te waarderen naar de 10-core M1 Max versie van de chip. 

De 8-core chip is onderverdeeld in zes performance cores en twee efficiency cores. Performance cores zijn er voor het zware werk, daar waar efficiency cores lichtere taken op zich nemen om de batterij te sparen. De nieuwe 16-inch Macbook Pro is standaard uitgerust met de M1 Max chip en bevat dus 10-cores. Deze zijn onderverdeeld in acht performance cores en twee efficiency cores. Dit maakt de vlaggenschip chip van Apple nog een stuk sneller.

De M1, M1 Pro en M1 Max chips van Apple met daar rondomheen het ingebouwde geheugen (RAM).

Naast meer CPU-cores zien we ook meer rekenkracht in de grafische processor (GPU). De 14-inch Macbook Pro met de M1 Pro chip bevat standaard een 16-core GPU. Deze is op te waarderen naar de M1 Max chip met een 32-cores GPU. De M1 Max Macbook Pro heeft standaard al de 32-core GPU. Apple claimt in haar keynote, indirect in een voetnoot, dat deze grafische processoren de snelheid van een NVIDIA 3080 kaart benaderen. Dat is ongehoord voor een laptop. Zeker wanneer je bedenkt dat het energieverbruik zo laag is. De nieuwe laptops hebben deze kracht namelijk ook bij het draaien vanaf de batterij. De verhouding van kracht versus energieverbruik van Apple Silicon is op dit moment dan ook ongeëvenaard in de markt van processoren.

Door de 5nm technologie hebben de chips een hogere dichtheid van transistoren.

Meer kracht voor minder energie

Ondanks de grote kracht van de nieuwe Apple chips, verbruiken ze veel minder energie dan hun Intel tegenhangers. De vorige generatie Intel Macs en huidige PC’s, gebruiken aparte chips voor verschillende taken. Denk hierbij aan aparte chips voor onder andere de centrale processor (CPU), het RAM (geheugen) en grafische processor (GPU). Bij de Apple chips spreek je dan ook van een System on a Chip ontwerp (SoC). Dit all-in-one ontwerp is gebouwd met de 5nm technologie (nanometer). Dit betekent dat alle onderdelen van de chip enrom dicht op elkaar worden geplaatst. Het zorgt ervoor dat de afstand tussen onder andere de CPU, RAM en GPU zo klein is, dat er een hoge snelheidswinst behaald wordt. Apple claimt dat de M1 Max chip een databandbreedte heeft van 400 GigaBytes (GB) per seconde. Daarnaast geeft dit het voordeel dat de chip een veel lager energieverbruik heeft. Hierdoor blijft de chip koeler en stiller, omdat de ventilatoren veel minder hard hoeven te werken. Ook de batterij gaat veel langer mee.

Apple loopt met dit eigen ontwerp flink voor op chipfabrikanten zoals AMD en Intel. In veel online testen zien we bijvoorbeeld dat de kleinere en goedkopere M1 chip al veel grotere Intel chips verslaat in prestaties. Het ziet er naar uit dat de nieuwe M1 Pro en M1 Max daar nog een flink schepje bovenop doen. 

De kracht ten opzichte van energieverbruik van de nieuwe M1 Pro en M1 Max chips is ongehoord

Het energieverbruik van de krachtige M1 Pro en M1 Max chips.

Verbeterde versie van Final Cut Pro

Apple heeft ook haar applicaties geüpdatet. Final Cut Pro 10.6 is nu volledig geoptimaliseerd voor de M1 Pro en M1 Max. Zo claimt Apple dat de processoren nu gelijktijdig zeven Prores 422 videoclips met een 8K resolutie kan afspelen. Wanneer je 4K Prores 422 gebruikt stijgt het aantal afspeelbare clips naar maar liefst 30. Dat is een waanzinnige prestatie voor een laptop. Bij het importeren van videoclips worden deze nu tot wel 5,5 keer sneller omgezet naar Prores (transcoderen). Het renderen (berekenen) van 8K Prores 422 materiaal gaat nu bijna drie keer sneller dan voorheen. Deze cijfers zijn gebaseerd op vergelijkingen tussen een Macbook Pro met een 10-core M1 Max processor en de vorige generatie Macbook Pro met een 8-core Intel i9 processor. 

De 16 en 32-core grafische processoren in de M1 Pro en M1 Max dragen natuurlijk enorm bij aan de snelheidswinst voor video. Maar bij het transcoderen en renderen van video wordt er op de nieuwe laptops ook gebruik gemaakt van speciale hardwarematige versnelling. Zo zijn er aparte zogenaamde engines voor het renderen van H264, HEVC en Prores. De M1 Pro heeft drie van deze engines voor het coderen en decoderen (afspelen) van video. Twee voor H264 en HEVC en één speciaal voor het coderen en decoderen van Prores. De M1 Max heeft er in totaal zelfs vijf. Twee extra voor het coderen van H264, HEVC en Prores. Het werken met zware videocodecs moet hierdoor een verademing worden.

Video wordt versneld door de nieuwe video engines in de M1 Pro en M1 Max van Apple

Het energieverbruik van de krachtige M1 Pro en M1 Max chips.

Ook de interneopslag (ssd) is een stuk sneller geworden. Deze bereikt nu een snelheid van 7,4 GB per seconde. Hierdoor starten applicaties razendsnel op en wordt het lezen en schrijven van zware videobestanden een peuleschil. Voor alle Machine Learning taken is er natuurlijk nog de 16-core Neural Engine. Deze helpt onder andere bij taken als gezichtsherkenning in video en foto’s.

Naast de optimalisatie van Final Cut Pro zijn er ook nieuwe functies toegevoegd. Enkele hiervan zijn ook beschikbaar voor gebruikers die (nog) geen Macbook Pro met M1 Pro of M1 Max chip hebben.

Automatisch gezichten en objecten volgen

Nieuw in Final Cut Pro 10.6 is de mogelijkheid om gezichten en objecten te traceren in beeld. Final Cut Pro wordt hierbij geholpen door de Neural Engine en Machine Learning. Met deze motion-tracking functie worden de rotatie en X- en Y-coördinaten van bewegende objecten of personen in beeld gedetecteerd en opgeslagen. Deze data kan vervolgens voor animatie worden gekoppeld aan titels, afbeeldingen en effecten.

Final Cut Pro herkent automatisch gezichten met de nieuwe Motion-tracking functie

Final Cut Pro herkent in versie 10.6 automatisch gezichten met de nieuwe Motion-tracking functie.

Met motion-tracking kun je bijvoorbeeld de namen van coureurs als tekst in beeld brengen en de individuele raceauto’s laten volgen. Ook een kleurcorrectie op bijvoorbeeld alleen het gezicht van een persoon is hiermee een stuk eenvoudiger geworden. Wanneer je een effect uit de Effect Browser in het Viewer venster sleept, herkent Final Cut Pro automatisch objecten en gezichten en maakt hiervoor een tracker aan. Je kunt ook handmatig een tracker aanmaken in de Inspector. Maskers van bijvoorbeeld de kleurenwielen zijn vervolgens makkelijk aan de tracker te koppelen.

De Tracking editor in de tijdlijn van Final Cut Pro 10.6

De Tracking editor in de tijdlijn van Final Cut Pro 10.6.

Cinematic mode

Het is nu mogelijk om het effect van Cinematic Mode aan te passen in video’s gefilmd met de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Final Cut Pro laat je gemakkelijk focuspunten toevoegen of verwijderen. Ook kun je de intensiteit van het scherptediepte effect afstellen. Deze functionaliteit werkt helaas alleen onder MacOS Monterey en hoger.

De parameters van Cinematic Mode zijn nu te bewerken in Final Cut Pro 10.6.

De parameters van Cinematic Mode zijn nu te bewerken in Final Cut Pro 10.6.

Update van onze cursussen

Al deze mooie nieuwe functies van Final Cut Pro wil je natuurlijk snel onder de knie krijgen. Dat is binnenkort mogelijk met de updates en uitbreidingen van van onze cursussen. Uiteraard houden we je op de hoogte via onze nieuwsbrief wanneer deze updates beschikbaar zijn.

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Apple pro video trainingsbundel

Wil je meer leren?

Kijk dan ook eens naar deze interessante cursus.

Apple pro video trainingsbundel